مقدمه ای درباره خود انگیزشی و مسئولیت پذیری
خود انگیزشی نقش بسیار مهمی در زندگی دارد. به کمک این مهارت ما می توانیم مسیر های سخت را پشت سر گذاشته و پیشرفت کنیم. در شرایط عادی، همه ما می توانیم به خودمان انگیزه و انرژی بدهیم و مسئولیت موفقیت های خود را بپذیریم. اما در روز های سخت و دشوار زندگی با انگیزه راه را پیمودن و پذیرش مسئولیت شکست هایمان سخت می شود.
ما در این این مقاله قصد داریم تا ضمن ریشه یابی مفهوم خود انگیزشی و مسئولیت پذیری، مزایا و تکنیک های این مهارت ها را برای شما توضیح دهیم. همراه رادیو کاوش باشید.
خود انگیزشی ( Self Motivation) یک مهارت مفید اکتسابی است که می توان با تمرین و تکرار آن را تقویت نمود. بنابراین ما نمی توانیم با خوردن یک قرص این مهارت را در خود ایجاد کنیم یا توقع داشته باشیم که به صورت ذاتی این ویژگی را داشته باشیم.
در تعریفی دقیق تر می توان این مهارت را توانایی انگیزه دادن و برانگیختن خود در شرایط سخت و بحرانی تعریف کرد که محرکی بسیار عالی برای حرکت رو به جلو است. بین هوش هیجانی و مهارت های خود انگیزشی و خود مسئولیتی رابطه مستقیم و تنگاتنگی وجود دارد.
تعریف خود انگیزشی
به مجموعه اقداماتی که برای انگیزه بخشی به خود انجام می دهیم تا در شرایط سخت رو به جلو کرده کرده و متوقف نشویم خود انگیزشی گفته می شود.
انگیزه دادن به خود مانند زمانی است که برای خود تشویق یا تنبیه در نظر می گیریم تا به کمک این محرک خارجی حس مسئولیت پذیری خود را تقویت کرده و به وظایف خود رسیدگی کنیم.
◄ یکی از مسائل مهمی که مانع حرکت رو به جلو می شود مسئله اهمال کاری است. در این شرایط فرد اهمال کار دائما کار های مهم خود را به آینده موکول می کند. برای یادگیری مهم ترین روش های بهبود اهمال کاری به مقاله “اهمال کاری چیست؟ معرفی بهترین تکنیک های درمان آن!” سر بزنید.
مزایا و کاربرد خود انگیزشی در افزایش کیفیت زندگی
هر چه ما بزرگ و بزرگ تر می شویم شناختمان نسبت به علایق و توانایی هایمان بیشتر می شود و رویاهای کودکی مان را با نگاهی واقع گرایانه تر بررسی می کنیم. در این مرحله است که کم کم رسالت و هدف خود را در زندگی پیدا کرده و در جهت رسیدن به آن تلاش می کنیم.
برای رسیدن به رسالت و اهداف خود باید یاد بگیریم که در سختی ها و بحران های مسیر به خودمان انگیزه بدهیم؛ اینجاست که اهمیت و ضرورت مهارت خود انگیزشی مشخص می شود. در ادامه قصد داریم چند مورد از تاثیرات مثبت این مهارت در زندگی روزمره را بیان کنیم.
خود انگیزشی به ما کمک می کند تا:
- اهداف خود را به درستی تعیین کنیم و در مسیر صحیح برای رسیدن به اهدافمان به صورت مستمر گام برداریم.
- به صورت درست و اصولی برنامه ریزی کنیم تا در مسیر رسیدن به اهداف، تلاش هوشمندانه و کارآمد داشته باشیم.
- همانند افراد موفق، قدرت ریسک پذیری خود را افزایش داده و از حریم امن خود خارج شویم. بدین صورت با کسب تجارب بیشتر در موقعیت های مختلف پیشرفت بیشتری خواهیم داشت.
- نسبت به آینده امیدوار و خوش بین باشیم. خود انگیزشی به ما کمک می کند تا عینک بدبینی را از چشمانمان برداریم و با دید بهتر به آینده بتوانیم به برنامه های خود عمل کرده و به اهدافمان دستیابیم.
- مسئولیت موفقیت های و شکست های خود را بپذیریم و در هنگام رنج و بحران به دنبال مقصر خارجی نباشیم.
- مهارت اعتماد به نفس و عزت نفس خود را افزایش دهیم. افراد با انگیزه دارای اهداف مشخص هستند و با برنامه ریزی و قدرت ریسک بالا به اهداف خود رسیده و دستاورد های زیادی دارند. این گونه عملکرد اعتماد بنفس و عزت نفس فرد را افزایش می دهد.
◄ برای شناخت صحیح معنای زندگی و یافتن رسالت اصلی خود می توانیم کتاب های خوبی را مطالعه کنیم. یکی از این کتاب های خوب و پر فروش، کتاب انسان در جست و جوی معنا اثر ویکتور فرانکل است. برای “خرید کتاب انسان در جستجوی معنا و معرفی کامل آن” حتما به مقاله این کتاب مراجعه کنید.
برای تقویت خود انگیزشی چه روش هایی وجود دارد
برای تقویت این مهارت با توجه به افراد و شرایط مختلف،راهکار های ساده و عملی زیادی وجود دارد که با انجام مستمر آنها می توانیم شرایط را برای خود بهتر کنیم. به عنوان مثال موارد زیر بسیار راهگشا هستند:
- انگیزه دادن به خود را از همین لحظه شروع کنیم
- سعی کنیم موارد کوچک را با دقت بیشتری ببینیم و به آنها توجه کنیم.
- لیست فراوانی ها و نعمت های کوچک و بزرگ خود را بنویسیم.
- عادت شکرگزاری را تمرین کنیم.
- از افکار و اشخاص و موقعیت های منفی دوری کنیم.
- با خودمان مهربان باشیم.
رابطه خود انگیزشی با هوش هیجانی
در ابتدای مقاله مهارت انگیزه دادن به خود را به صورت کامل تعریف کردیم. اکنون قصد داریم درباره هوش هیجانی نیز به صورت مختصر توضیح داده و رابطه این دو موضوع را بررسی کنیم.
هوش هیجانی به معنای کنترل عواطف و احساست خود و دیگران در شرایط سخت و بحرانی است. برای ایجاد انگیزه در موقعیت های سخت و دشوار زندگی باید خود را بشناسیم و به احساسات خود آگاه بوده و توانایی کنترل و هدایت احساساتمان را داشته باشیم.
تفاوت انسان های در شرایط سخت آشکار می شود. بسیاری از ما در موقعیت های عادی انگیزه داریم اما در شرایط سخت خود را باخته و ناامید می شویم. در این شرایط هوش هیجانی به کمک ما آمده تا به خوبی بتوانیم مهارت خود انگیزشی را به کار گیریم.
ویژگی مشترک افرادی که مهارت خود انگیزشی دارند
- فعال و کوشا هستند.
- پشتکار دارند.
- منظم و دارای برنامه ریزی هستند.
- با خود مهران اند.
- بیش از دیگران کار می کنند.
- علاوه بر شغل و رشته تحصیلی، در زمینه های مختلف فعالیت می کنند.
- مدیران و رهبران موفقی هستند.
- در زمان مشکلات، به خوبی بحران ها را مدیریت می کنند.
- ریسک پذیر هستند.
چرا مهارت انگیزه دادن به خود تا این حد مهم است
خود انگیزشی به ما کمک می کند تا بر روی نقاط قوت و ضعف خود تمرکز کرده و کمتر به دیگران و عوامل خارجی وابسته باشیم.
تمرین روزانه خود انگیزشی
برای اینکه هر روز مهارت خود انگیزشی را در خود تقویت کنیم می توانیم:
- از کتاب ها، فیلم ها و سخنان انگیزشی استفاده کنیم.
- اهداف خود را مشخص کرده و بر آن اساس کار های خود را اولویت بندی کنیم.
- برای موفقیت ها و دستاورد های کوچکمان جشن بگیریم و به خودمان جایزه بدهیم.
- در زمان حال زندگی کنیم.
◄ یکی از کتاب های مفید که به ما یاد می دهد که چگونه در زمان حال زندگی کنیم، “کتاب تمرین نیروی حال” است. شما می توانید برای آشنایی و خرید کتاب تمرین نیروی حال با تخفیف و ارسال فوری به مقاله مربوط به این اثر خوب مراجعه کنید.
- کار ها و گام های بزرگ را به وظایف و قدم های کوچک تبدیل کنیم.
◄ برای آموزش درست هدف گذاری و تعیین اولویت کار ها به طوری که به تمام آنها رسیدگی کنیم، “کتاب قورباغه را قورت بده نوشته برایان تریسی” منبع مناسب و مفیدی است.
10 گام عملی برای موثر واقع شدن تکنیک های خود انگیزشی
برای بسیاری از ما پیش آمده است که علی رغم برنامه ریزی منظم و هدف گذاری صحیح بر روی کاغذ، در مرحله عمل و اجرا به مشکل خورده و با بهانه های مختلف کارهایمان را انجام نداده ایم. برای حل این مسئله 10 گام زیر را بپیمایید:
- شروع کنی. از همین لحظه و بدون منتظر شدن برای ایجاد انگیزه، کار ها با هر کمیتی و کیفیتی که می توانید انجام دهید.
- برای کار های بزرگ خود گام های کوچک و خرده اهداف تعیین کنید.
- گام های کوچک خود را نیز به چند گام کوچک و کوچکتر تقسیم کنید.
- عوامل حواس پرتی وزانه را شناسایی کرده و از آنها دوری کنید.
- با دوستان و آشنایان موفق خود معاشرت کرده و از تجارب آنها انگیزه بگیرید.
- برای انگیزه گرفتن می توانید با افراد موفقی که آنها را نمی شناسید هم ارتباط های موثری برقرار کنید.
- از موسیقی و فیلم و کتاب های انگیزشی غافل نشوید.
◄ با مراجعه به فروشگاه رادیو کاوش می توانید به انواع کتاب های موفقیت و انگیزشی با تخفیف و ارسال فوری دسترسی داشته باشید.
- به خودتان بیشتر توجه کرده و با خود مهربان تر باشید.
- دلایل انجام کار های سخت را بنویسید تا متوجه نتایج و دستاورد های شیرین و لذت بخش آن شوید.
- به نقاط و ویژگی های مثبت خود توجه کنید و تمرکز خود را روی توانایی هایتان قرار دهید.. برای این کار می توانید تجارب موفق گذشته خود را لیست کنید.
اکنون که به صورت کامل درباره خود انگیزشی، مزایا و تکنیک ها و روش های آن بحث کردیم، وقت آن را رسیده تا به موضوع مهم مسئولیت پذیری بپردازیم.
مسئولیت پذیری چیست
ما معمولا به افرادی که هیچ تعهدی نسبت به وظایف خود ندارند و درگیر تله بی کفایتی شده اند، اعتماد نمی کنیم. در واقع مسئولیت پذیری یک تعهد درونی است که خود فرد با قدرت اختیار یا عوامل بیرونی برای او تعیین می کنند.
نتایج مثبت و مزایای مسئولیت پذیری
- افراد مسئولیت پذیر به دلیل دستاورد های موفق مورد تایید اجتماع بوده و دارای اعتماد به نفس خوبی هستند.
- داشتن روحیه مسئولیت پذیری باعث می شود تا فرد با آگاهی بر توانایی های خود، منطق و بررسی و تعیین شدن سختی کار وظایف محوله را بپذیرد یا رد کند.
- مسئولیت پذیری درصد خطا و اشتباه را کم کرده و باعث افزایش پاسخگویی . بهبود عملکرد می شود.
- افراد مسئولیت پذیر قابل اعتماد و اتکا هستند.
چگونه مسئولیت پذیر باشیم
با سه گام ساده و عملی زیر می توان روحیه مسئولیت پذیری را در خود تقویت کرد:
- انجام وظایف در تمام شرایط
- مقصر نداستن دیگران در وظایف و شکست های خود
- پذیرفتن اشتباهات و درس گرفتن از آنها